Merhabalar bu aralar sürekli başıma gelen bir sorun üzerinden bu kısacık rehberi hem kendim hem de sizin için hazırlamak istedim.

Kısaca bahsetmek gerekirse bu yapacagımız işlem ile birbirinden bağımsız şekilde bir çok python geliştirme ortamına sahip olacağız. Peki neden ? Birden farklı proje ile ugraşıyorsanız. Her projenin çalışması için gerekli kütüphanelerin sürümleri farklı olabilir. Çakışmalar olabilir. Bu yüzden hatalar içinde kaybolabilirsiniz. Lütfen adımları sırasıyla takip ediniz.

Kurulum

İlk olarak Virtual Environment kurulumunu yapalım

Linux : sudo pip install virtualenv

Windows : pip install virtualenv

Kurulumu kontrol edelim

virtualenv — version

Eğer kodun çıktısında sisteminizde yüklü olan virtual environment versiyon bilgisini görünüyorsa yükleme işlemi başarı ile gerçekleşmiştir. Eğer komutun çıktısı virtualenv: command not found ise yükleme işlemi tekrar uygulanarak hata bulunmalıdır.

Projemizin olduğu dizine giderek virtual environment oluşturabiliriz. (veya istediğiniz dizin fakat ilerde başlatmak için o dizini göstermeniz gerekir.) env_name kısmı sizin environment isminiz olacak.

virtualenv env_name

Şimdi oluşturduğumuz environment’i aktif hale getirelim.

Linux : source /env_name/bin/activate

Windows : ./env_name/Scripts/activate

Bu işlemi yaptıktan sonra komut satırında sistem adının sol tarafında parantez içerisinde geçerli environment adı yazacaktır.

Deactive Virtual Environment

Peki işimiz bitti nasıl kapatacagız ?

deactivate komutu ile kapatabilirisiniz.