Home Assistant Open-Source olan bir akıllı ev yönetim platformudur. Home Assistant Yerel kontrol ve gizliliği ön planda tutan bir sistemdir. Dünya çapında bir DIY meraklıları topluluğu tarafından desteklenmektedir. Raspberry Pi veya yerel bir sunucuda çalıştırmak için uygundur. Piyasada bulunan birçok markayı bir araya getirip kontrol etmemizi sağlar. Biz bu yazıda ilk olarak Home Assistant’ı indirip daha sonra ise Raspberry üzerine kurulum işlemini yapacağız. Daha sonra kolay bir bağlantı için wifi ayarlarını otomatik içeriye nasıl aktaracağımızı göstereceğim. Ben ana cihaz olarak bir Raspberry Pi 3 B+ kullanacağım.Siz isterseniz Raspberry Pi 4 veya sanal bir sunucu kullanabilirsiniz. İsterseniz başlayalım.

Bu yazının içeriği

Gerekli Olanlar

Lütfen size uygun olan Home-Assistant sürümünü indiriniz.

Kurulum

Kuruluma başlamak için ilk olarak Blane Etcher yazılımını kullanarak Home-Assistant yazılımının kurulumunu SD Card’ımıza yapacağız.

Blane Etcher yazılımını açıyoruz. Daha sonra ise indirdiğimiz dosyayı seçiyoruz.

Blane Etcher

Kullanacğımız SD Card’ı seçiyoruz. Dikkat edin içerisinde ki bütün veriler silinecektir.

Blane Etcher

Flash tuşuna basarak yazılımın yazılmasını başlatırız. Bitmesi biraz uzun sürebilir.

Blane Etcher

Tamamlandı yazısını gördükten sonra SD Card’ımız Home-Assistant için hazırdır. Fakat burada Home-Assistant’ı Raspberry Pi üzerinde çalıştırmadan önce Wifi ayarları kısmını yapmamız gerekir. Eğer Raspberry Pi cihazını Ethernet Kablosu üzerinden kullanacaksanız Wifi Ayarları kısmını atlayarak direk İlk Kullanım kısmına atlayabilirsiniz.

Blane Etcher

Wifi Ayarları

Raspberry Cihazımızı başlatmadan önce Wifi ayarlarını yaparak daha kolay bir şekilde kullanım sağlayabiliriz.

SDCARD/CONFIG/network/

Home-Assistant’ı SD Card üzerine yazdıktan sonra yukarıda ki dizine my-network isimli uzantısız bir dosya oluşturuyoruz. Bu bizim Wifi ayarlarını Home-Assistant’a tanıtmamızı sağlaycak. Alt kısımda ki ayarları oluşturduğumuz dosyanın içerisine yapıştırıyoruz. Wifi Adını ve Wifi Şifresi kısmını kendi bilgilerinizle değiştiriniz.

İlk Kullanım

Bütün ayarları yaptıktan sonra SD Kartımızı Raspberry cihazımıza takıyoruz. Güçü verdikten sonra biraz beklememiz gerekiyor. Daha sonrasında ise Modem arayüzünden veya IP Scanner kullanarak Raspberry Pi cihazının Ip adresini bulup bu IP adresinin 8123 nolu portuna giriş yaparız. http://local_ipiniz:8123 bu adrese giriş yaptığımız da alt kısımda ki gibi bir sayfa ile karşılaşırız.

Blane Etcher

Gerekli bilgileri doldururuz. Daha sonra evimizin konumu vb. bilgilerini seçeriz bu ileride yapacağımız otomasyonlar için gerekli olabilir. İsterseniz daha sonra da adresi değiştirebilirsiniz.

Blane Etcher

Bütün ayarları tamamladıktan sonra alt kısımda ki gibi bir sayfa ile Home-Assistant bizi karşılar. Şimdilik bu yazımızda ilk kurulumumuzu tamamladık. Bundan sonra Home-Assistant serimizden devam edeceğiz.

Blane Etcher